SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT FOCISTÁK

2018. 03. 30.

Székesfehérvár — Az orvosi ellenőrzés kihagyhatatlan része a sportolók felkészülésének, viszont a labdarúgó-NB I listavezetőjénél, a Videotonnál ezen a téren is újítottak, a januári kezdés előtt beiktatták a góckutatást.

Így akarják kiszűrni, hogy lappangó betegségek akadályozzák meg a játékosokat a minél jobb teljesítmény elérésében.

A fehérváriak doktora, Kovács Tibor (51) elmondta, hogy először egészítették ki a vér- és a vizeletvizsgálatot.

– A munka széles körű laborvizsgálattal indul, csatlakozik hozzá fogpanoráma-röntgen, majd fogorvosok, fül-orr-gégészek is megvizsgálják a játékosokat. A lényeg, hogy felfedezzék az esetleges gyulladásos gócokat, amelyek később súlyos sérülést is okozhatnak – közölte dr. Kovács Tibor. – A jövőben ezt évente kétszer végezzük el, a téli és a nyári felkészüléskor.

A Vidinél most senkinél nem találtak bajt, de korábban a nemzetközi átigazolási piacon több példa is akadt arra, hogy meghiúsult egy játékos tervezett klubváltása. Az egyik ilyen látványos bukás a francia Aly Cisso-khóé (27) volt, aki 2009 nyarán nem ment át a tüzetes ellenőrzésen.

– Orvosaink olyan fogproblémákat találtak nála, amelyek hosszú távon izomfájdalmakat okozhatnak. Így aztán javasoltuk a Portónak, hogy egy évre csak kölcsönvesszük, és ha elégedettek leszünk vele, megvásároljuk – nyilatkozta annak idején Adriano Gal­liani (70), a Milan ügyvezető igazgatója. – A portugál klub beleegyezett, viszont nem tudtunk megegyezni a vételárról.

A tudomány fejlődésével még könnyebbé válik a szűrés. Hazai szakemberek olyan orvosdiagnosztikai eszközt, speciális hőkamerát fejlesztettek ki, amely a testből kijövő információkat képpé alakítja az infravörös tartományban. Ezt alkalmazták például Diósgyőrben.

– A komplex kép alapján idejekorán felismerhetővé válnak az esetleges kóros elváltozások, s a pácienseket így könnyebb megfelelő szakorvosi ellátásra javasolni – jegyezte meg dr. Resetár Ákos (46), a focistákat is szűrő Somato Diagnosztikai Kft. tulajdonosa. Ezt az eszközt a sport világában is szeretnék minél jobban elterjeszteni.

blikk.hu (2015. jan. 19. 17:10)